Santa Cruz till Mindelo

Vi lämnade Santa cruz, Teneriffe söndag 15 januari typ vid 17 tiden. Började ok, mycket vind, trodde det skulle lugna ner sig efter vi kommit bort från ön, men det lugnade aldrig ner sig. Aldrig. Åtta dagar med gale och stormbyar. Harmattan var igång, det är en kraftig saharavind som drar med sig massa sand. Så nu är hela båten orange. Typ 15m/sek i snitt. Höga och jobbiga sex meters vågor. Duschar i sittbrunnen precis hela tiden. Saltvatten i båten. Gung och rullningar, så det knappt gick att laga mat. Eller det gick ju men det är så himla jobbigt bara. Blöta kläder och kyla. Mycket kallt var det ibland. Som tur var blev vi inte sjösjuka! Egentligen skulle vi ha seglat direkt till karibien, men eftersom det blev salt och blött överallt, och vi blev extremt trötta pga att autopiloten pajja och vi var tvungna att handstyra hela tiden, så bestämde vi oss för att stanna på Kap Verde. Så nu är vi äntligen här, kom fram i måndags eftermiddag. Nu har vi torkat ur båten lite och sköljt av alla kläder i sötvatten. Ååå underbara sötvatten. Pontus lagar lite grejer som gick sönder av den tuffa seglingen. Överseglingen var alltså inte så minnesvärd, vi tog nästan inga bilder, fick en fisk, Pontus var så trött ibland att han var uppe i sömnen och härjade och fattade ingenting av vad som hände. Övertalade mig tom i sömnen när han satt och styrde att han var vaken. Fast han sov ju. Ganska läskigt faktiskt, tur han inte hoppade i sjön iaf. Sjön var inte alls på bra humör, stora svarta vågor, massa isande vind och mörker. Då var enda ggn jag inte blev glad när det kom ett par delfiner. Dom var svarta och härjade och ärrade, säkert dödens delfiner som förföljde oss, då hissade vi storsegel och seglade ifrån dom. Puh! Jag kommer nog hitta några gråa hårstrån efter den här seglingen.

Satellituppdateringen på bloggen funkade ju inte som ni säkert märkt, ska försöka fixa så det fungerar tills överseglingen. Men vi kan iaf ta emot och skicka vanliga mail.

Nu har vi då varit här i Mindelo ett par dagar, träffat några bekanta och haft det bra. Vi tänkte att på lördag seglar vi vidare, en vän till oss kommer segla samtidigt så vi kan rejsa? raca? ni fattar. Maten här är fruktansvärt dyr, speciellt grönsaker och färska grejer. Men vi ska väl få tag på några tomater ändå.

Nu har vi åkt 4516,3 Nm sammanlagt. Räknat från Sverige då. Det är en bit det. Över atlanten är det ca 2000 Nm och det kommer väl ta tre-fyra veckor. Så vi har verkligen krypit fram hittills.

Nu längtar vi till karibien, så många som redan är där!!! Så om ni läser detta så segla inte så långt norrut förens vi kommer ok? Tänkte vi kunde mötas i Grenadinerna och ha BBQ allihopa på stranden. Det blir väl skoj?

Hej då teneriffa.

Satellittelefonen som verkligen är jättebra!

Här ser ni en mysig liten jättevåg som snart bryter och spolar ner hela Pontus

Käka lite knäckemacka.

LAND!

Det ligger ganska många båtar här i Mindelo, de flesta har man träffat på förr i tex Las Palmas. De flesta ska också som oss till Karibien. Endel åker istället till Brasilien eller Sydamerika, Senegal eller nåt annat land i Västafrika.

Nu kallade svensken Kid på oss på vhf:en, han ligger på bryggan mittemot. Han ska springa och köpa en kotlett sen gör vi middag på hans fantastiska fina båt. Kid kommer segla med sitt crew, om han hittar några, samtidigt som oss på lördag förmodligen. Han tog ombord massa hippies förut, men dom ville inte använda deodorant, som är en självklar regel, så dom hoppade av.. Man kan ju inte kompromissa med hippies, vi hoppas nu att han hittar lite vettiga crewmedlemmarJ Det finns ett slags ”poängsystem” hos dessa vilsna själar som vi kallar hippies. Här nedan är ett smakprov. Senare kan jag också publicera fakta om olika slags hippies, varför dom beter sig som dom gör, bakgrund, etc.. Om någon är intresserad.

Urdrag ur Hippie-poänglistan:

Dreads: 200poäng
Sova på stranden: 150poäng
Sova i en grotta: 250poäng
Aldrig ha skor på sig: 500poäng (Flipflop är 0poäng, Converse = 1000 minuspoäng)
Bara äta frukt: 2000poäng

Listan är oändlig. Varje dag tillkommer flera nya grejer dom kan tjäna poäng på. Det gäller alltså att ha så mycket poäng som möjligt. Feta avdrag görs om man flyger flygplan. Mest hippie vinner…

 

Annonser

3 tankar om “Santa Cruz till Mindelo

 1. Usch! Lät ju helt omänskligt brutalt att segla dit. 15m/s och 6 metersvågor. Fruktansvärt. Ni kan ju aldrig ha sovit på riktigt nån gång. Ska ni verkligen redan åka över? Ni kan ju inte rädda er iland förrän ni är över hmmm… 3 veckor usch! Men vinden lugnar sig väl en bit ut får vi hoppas. Hoppas det går bra!

  Biörn o Toy

 2. Jag blir alldeles sjösjuk när jag läser…. 😉
  Vi håller tummarna på att det blir lite lugnare på överfarten.

  Ta hand om varandra och kram från oss i kalla Svedala, ca -6 och lite snö!

  Anna-Karin + 3

 3. 🙂 ja just såna bilder på er med stora vågor efter er…. väcker minnen! Det är förhoppningsvis slut på den sjön nu efter KAp Verde. Och kul att ni har lite sällskap…svårt att hålla jämn fart dock…

  Vi hörs på skypen vid tillfälle!

  /Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s